Båten

SY SIRA 

Sira1

 

Sira er en Hero 114 (38 fot) fra 80 tallet, som er konstruert av den kjente sivilingeniør Eivind Amble og bygget i Norge. Dette er en båt som er konstruert for langtur, så den er solid bygget med en moderat rigg. Det er mange som har seilt Hero på langtur, og mest kjent er kanskje Sorgenfri gutta som seilte jorden rundt i sin Hero 101.

Da vi kjøpte båten våren 2017, så var vi fullt klar over at her var litt å henge fingrene i for å få den klar for langtur, men som de fleste andre båtprosjekt, så har listen over gjøremål fått et nytt punkt hver gang et ble strøket. Forrige eier av båten har brukt mye tid på innredningen, så dørk, lakkerte flater og skott/takplater var fornyet og i grei stand, samt at båten var renovert utvendig under vannlinjen, samt utvendig maling med antiskli på dekk. Det tekniske var det så som så med.

Prosjekt renovering:

 Landsetting

Landsetting i Florø, September 2017

September 2017 var det tid for å sette i gang. Det sto montert en 35 år gammel Mercedes OM615 som egentlig svev som en klokke når den først kom i gang, men brukte mye diesel og lakk olje som en sil, samt at den var en firesylindret 60 hk motor med tilhørende vibrasjoner og volum. Min første tanke var å plukke motoren ut, ta den hjem i garasjen, plukke den i smådeler og bygge den opp igjen. Det hadde sikkert gått greit det, men det fristet ikke veldig mye. Så vi endte med å kjøpe en brukt 2010 modell Yanmar 30 hk som bare hadde gått 400 timer. Når motorrommet først var tomt, så brukte vi og anledningen til å fjerne gamle kabler og trekke nytt, male motorrommet og bytte ut den gamle 70 liter dieseltanken med en ny 250 liter syrefast tank. Når man begynner på slike prosjekt, så er det veldig greit å ha en bror som er en god sveiser!

Gammel motor på vei ut av båten

 Motor ut

Gammel motor på vei ut av båten

 Gammelt motorrom

Det var ikke direkte pent i motorrommet.

Nytt motorrom

Etter intens rydding og maling, fikk vi inn ny dieseltank

Ny motor

Ny motor på plass. Vi kjøpte en dårlig snekke med god motor, plukket ut motoren og leverte snekka på fyllinga. Her skal den forhåpentligvis sitte i mange år!

 

Jeg er en heldig kar siden jeg har mange søsken som jeg kan utnytte på det groveste til å hjelpe meg med diverse. Både mekaniker, elektriker, platearbeider/sveiser har jeg tilgjengelig i søskenflokken, og i tur og orden har de stilt opp og hjulpet meg med både det ene og det andre. Batteribanken ble byttet ut, og massevis av kabler ble byttet, noen ble trukket om og stripset opp skikkelig, og noe ble fjernet for godt. En god svigerfar er også anbefalt alle å skaffe seg for alle som skal fikse båt. Der har det vært veldig mye god hjelp å få både til det ene og det andre, og ikke minst så er det veldig greit å kunne diskutere tekniske løsninger med en som har vært båteier i mange år og selv seilt på langtur.

 

Mastetrinn

Mastetrinn ble lagd og montert. Allerede før vi er i gang med turen ser vi nytten av enkel tilkomst i riggen.

 

Når båten først var på land, så ble riggen tatt ned og mastetrinn, ny topplanterne og diverse småting ble fikset, før båten ble sjøsatt igjen i midten av november etter to hektiske måneder.

Etter vinterdvale, i midten av mars 18 var det på tide å sette i gang igjen. Listen over gjøremål var som nevnt lang. Det begynte med at jeg skulle flytte båten hjem for å komme i gang. Jeg startet motoren og er i ferd med å løsne fortøyningene, da jeg tilfeldigvis tar borti rattet. Det står bom fast! Hmm.. Bare å fortøye igjen da. Jeg demonterte styresnekka og fant et ødelagt lager. Jaja.. får bytte det da! Men så lett var det ikke. Jeg fikk ikke ut det lageret. Det satt som sveiset fast i aluminiumhuset. Varme, løsemidler, ingenting hjalp. Så da ble det raskt bestemt.. Jeg hiver ut hele rattet! Som sagt, så gjort! Nå har vi bygget om til rorkult, og svigerfar laget en utmerket rorkult av en bøyd furugrein fra hagen. Cockpit føles nå mye større, og det er ikke tvil om at det er en bedre løsning med tanke på tre viltre gutter som skal løpe/klatre rundt her i et år!

Vi var så heldige å få låne en båtplass like utenfor huset vårt i vår. Dette har vært helt genialt i forhold til motivasjon for å gå ned å fikse litt, samt nærhet til garasjen med arbeidsbenk og verktøylager. Det er umulig å liste opp alt som har blitt gjort de siste tre-fire måneder før avreise. Men blant de mange ting, så kan jeg nevne vindror, ny ankervinsj og rulle, toalett og septiktank, vindgenerator, solceller, badeplattform, nytt storseil, AIS, redningsflåte, alle slangene i hele båten er byttet, kabler og atter kabler er trukket, ny autopilot innfesting, hyller i salongen, hyller i kjøleskap, pluss en hel haug med småting. Riggsjekk skal utføres hos seilmaker Iversen i Bergen før vi legger i vei, men i skrivende stund er det meste på stell.

 

Vindror før

Fikk tak på et vindror som hadde sett sine beste dager.. så her var bare å begynne å jobbe delene fra hverandre.. Det meste satt som støpt..

Vindror etter

Etter noen kvelder i garasjen så det slik ut.. Det er mye peng å spare på å kjøpe brukte ting. Finn.no har vært mye brukt det siste året!

Rorkult

Svigerfar laget kortreist rorkult av furugrein fra hagen!

Navn

Navn kom omsider på etter et halvt år som anonym.

 

Ragnar, Juni 2018